Veelgestelde vragen met betrekking tot de growkit.
Het uiteindelijke doel is om de emmer geheel te vullen met koffiedik tot aan de rand. Het is echter van belang om de emmer geleidelijk bij te vullen en dus niet in een heel korte tijd. De schimmel heeft tijd nodig om door de koffie heen te groeien.
Vul dus steeds een laagje koffiedik van ongeveer drie centimeter aan zodra je weer witte schimmel door de reeds aanwezige laag koffiedik heen ziet komen groeien. Een schimmel heeft zuurstof nodig om te groeien. Een te dikke laag koffiedik sluit de onderliggende laag af van zuurstof, dan zal de schimmel langzamer gaan groeien of zelfs dood gaan. Andere schimmels krijgen zo meer kans om het koffiedik te infecteren.
Over de gaatjes in de growkit zit een ademende tape, deze kun je per rolletje bestellen. Deze tape houdt vervelende indringers buiten en zorgt dat het binnen voldoende vochtig blijft. De zwammen zijn zo sterk dat ze het tape zullen wegdrukken en vrolijk door de gaatjes heen groeien. Dit betekent dus dat het tape op de growkit blijft zitten wanneer er zwammetjes beginnen te groeien.
Wanneer de growkit volledig tot de rand is gevuld, duurt het ongeveer 2 à 3 weken voordat de eerste zwammen gaan groeien. Wil je het groeiproces iets versnellen? Dan kan je de growkit voor 24 uur in de ijskast zetten. Hierdoor raakt de schimmel in paniek en gaat hopelijk sneller vruchten afgeven. Hierna kan je de growkit op een iets koelere plek neerzetten (onder kamertemperatuur), zoals bijvoorbeeld in een kelder of voorraadkast.
Het eerste gedeelte (het vullen van de emmer tot aan de rand stap 2/3) kan in het donker. Zodra je klaar bent met vullen (stap 4), mag de growkit in een ruimte waar een dag- en nachtritme is. Gebruik hiervoor bij voorkeur natuurlijk licht maar probeer de growkit wel uit direct zonlicht te houden. Mocht je hier niet over beschikken dan is kunstlicht eventueel ook nog een optie.
Tsja, daar sta je dan. Growkit nog niet helemaal vol en een vakantie voor de boeg. Geen nood. Ook daar is een oplossing voor. Ons advies is een ruime hoeveelheid koffiedik toevoegen en hem daarna in de koelkast zetten. De koude vertraagd de groei, maar is wel genoeg voeding voor het mycelium om door te groeien.
De volgende richtlijnen zijn een beetje natte vinger werk, maar een goede richtlijn. 1 week op vakantie: laagje van max 2 cm 2 weken op vakantie: laagje van max 4 cm 3 weken op vakantie: laagje van max 6 cm 4 weken of langer op vakantie: oppas regelen voor de Growkit Plak een briefje op de koelkast om je te herinneren aan het feit dat de Growkit erin staat. Bij thuiskomst snel eruit halen en weer koffie drinken. Fijne vakantie!
Groene schimmel - met als officiële naam trichoderma - is vaak een teken van te droog koffiedik. Om zwammen te laten groeien, moet het koffiedik voldoende vocht bevatten. Trichoderma groeit sneller op droog koffiedrab, dus zorg ervoor dat je koffiedik de juiste vochtigheid heeft. Heeft je koffiedik de kleur van pure chocolade? Dan zit je goed. Is het lichtbruin? Voeg dan wat water toe. Twijfel je over jouw koffiedik? In deze video-instructie legt Siemen uit hoe het eruit moet zien.
Wat te doen als je groene schimmel hebt? Schep deze met een lepel weg en ga daarna gewoon weer verder met vullen. Als de groene schimmel de overhand krijgt, start dan je growkit opnieuw op met nieuw broed. Nieuwe ronde, nieuwe kansen om heerlijke zwammetjes te kweken! Helaas hebben sommige koffiesoorten meer last van de infectie van de groene schimmel.
Dat bruine spul is enzym activiteit van het mycelium. Het is geen oranje schimmel en het is niets om je aan te storen. Het is onderdeel van een gezonde Growkit. Ben je de Growkit opnieuw aan het opstarten? Gebruik de meest helder witte stukjes mycelium die je kan vinden op je Growkit. Dat bruine spul hoeft niet mee naar de volgende ronde. Dus die kan je wegsnijden.
Deze vliegjes heten eigenlijk Fungus gnats en lijken heel erg op fruitvliegjes. Fungus gnats zijn dol op de geur van mycelium en leggen er graag hun eitjes in. Het is belangrijk de tape goed op zijn plek te houden zodat de vliegjes geen toegang hebben tot de growkit. Mocht dit onverhoopt toch gebeuren, dan kan je dit herkennen aan een kaal stuk mycelium, dit is namelijk weg gegeten door de Fungus gnats. Je kunt een stukje ter grootte van een klein koffiekopje wegsnijden rondom dit punt en vervolgens verder gaan waar je gebleven was.
Een onaangename geur is waarschijnlijk ontstaan door te nat koffiedik. Deze moet een pure chocoladebruine kleur hebben, dus niet te donker. Mocht dit wel het geval zijn dan is het raadzaam om droog koffiedik toe te voegen zodat de verhouding water/koffiedik minder wordt.
Bij de een gaat het sneller dan bij de ander. Zo drinkt de een meer koffie dan de ander. Gemiddeld doen aanrecht-agrariërs er 4 tot 6 weken over om de growkit te vullen. Ook de temperatuur in huis kan het proces versneller of vertragen. Als de growkit tijdens het vullen iets onder kamertemperatuur staat, dan gaat het wat langzamer dan wanneer het op kamertemperatuur (18 tot 22 graden) zou zijn. Als de growkit mooi wit doorgroeit is en je op tijd koffiedik toevoegt (op het moment dat je nog een klein beetje bruin ziet), dan ga je helemaal goed. Dus ga vooral zo door!
Soms ontstaan er in een Growkit vreemde vormen die wat weg hebben van spaghetti. Dat heeft twee mogelijke oorzaken.
- Als je deze slierten binnen in je Growkit hebt: Je hebt te lang gewacht met nieuwe koffie toevoegen. Zie hiervoor het volgende punt in deze lijst.
- Als je deze slierten buiten je Growkit hebt: Er is onvoldoende licht beschikbaar voor de zwammen. Ze staan waarschijnlijk in een te donkere ruimte. Omdat er geen licht is, vormt zich ook geen hoed. Oplossing: De 'spaghetti slierten' verwijderen en weer opnieuw koffie geven totdat hij vol zit. Daarna zorgen voor een plekje met voldoende licht.
Wanneer het mycelium te weinig voeding krijgt, raakt deze in paniek en gaat vruchten afgeven. Wat je nu kunt doen is de zwammen uit de emmer wegsnijden. Vervolgens kan je een nieuwe vochtige laag koffiedik toevoegen. Hopelijk gaat de schimmel nu weer groeien. Dit kan je herhalen totdat je de growkit tot de rand hebt gevuld.
Verdrogen je zwammen als ze uit je growkit komen? Kijk dan of de growkit in een te warme en te droge omgeving staat. Hierdoor krijgen de zwammen in wording te weinig zuurstof. Zodra de growkit helemaal - tot aan de rand - vol zit met koffiedrab, moet hij in een onverwarmde ruimte (met een dag-/nachtritme) staan. Gooi je droge zwammen vooral niet weg. Als je ze in water welt, dan kun je ze vervolgens in je pasta, risotto of soep verwerken.
De oesterzwammen kun je beter te vroeg oogsten dan te laat. Voor het tijdstip van oogsten is geen universele standaard. Dit hangt namelijk van veel factoren af. In een omgeving met zeer droge lucht (vaak in de winter in huis) drogen de zwammen snel uit. Als de hoed van de zwam horizontaal staat had je eigenlijk al moeten oogsten. Haal de zwammen dan snel van de growkit af om verdere uitdroging te voorkomen.
Zwammen zijn wat eigenwijs, ze kiezen zelf een weg om uit te komen. Het kan voorkomen dat ze óf aan de bovenkant óf aan de zijkant doorzetten. Dat hoeft echter niet per se, sommige geluksvogels zien hun oogst aan beide kanten verschijnen. Het kan zijn dat de zwammen bij de tweede oogst de andere uitgang kiezen.
De houdbaarheidsdatum is een indicatie of het broed heel vers is of al iets ouder. Hoe verser het broed is, hoe het sterker het mycelium en des te beter het zal opstarten. Als het broed over de datum is betekend het niet dat het dood of bedorven is. Het kan nog maanden later activiteit hebben en dus een growkit opstarten.
Waar je wel op moet letten is dat de kans op infectie stijgt als het broed ouder en dus zwakker is. Zodra er groene schimmel in het zakje zit dat over de datum is kan je de deze eruit snijden en alsnog gebruiken. Let er dan vooral op dat je niet te snel met nieuwe koffie toevoegen start, maar geef de schimmel wat extra tijd om het eerste koffiedik goed te doorgroeien.
Helaas heeft het aantal gaten in de growkit niets te maken met de grootte van de opbrengst. De gaten aan zowel de zij- als de bovenkant van de growkit zorgen ervoor dat de schimmel voldoende zuurstof heeft. Mocht je meer opbrengst willen hebben, dan zou je kunnen gaan kweken op grote schaal in kweekzakken. Dit is wel iets gecompliceerder dan in een growkit, maar dat valt te leren! We vertellen je er alles over tijdens onze workshop of in de e-learning.