Duurzaamheid
Een van de meest gebruikte bingo woorden in de categorie circulair ondernemerschap van de laatste jaren. Het wordt te pas en te onpas gebruikt. Ik zag het laatst op een potje sambal: "Nu met duurzame ingrediënten.
Nu hoeft dat geen probleem te zijn, zolang je duidelijk verteld wat het is, dat jouw onderneming, product of proces duurzaam maakt. Verhalen vertellen kan iedereen. Het is aan jou om te bewijzen dat je verhaal geen fabeltje is.
Helaas zien wij om ons heen regelmatig voorbeelden van bedrijven die een proces als transparant en duurzaam wegzetten, maar geen verantwoording afleggen waar ze dat op baseren. Voor ons in transparantie daarom een belangrijke factor om het predicaat duurzaamheid te gebruiken.
Impact rapport
Daarom presenteren wij ook dit jaar weer ons impact rapport. In dit impact rapport maken wij een koppeling met de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Internationaal bekend als de SDG's [Sustainable Development Goals] waarmee bedrijven en overheden kunnen laten zien aan welke globale doelen zij werken.
Net als GAAP een standaard is in internationale accounting, zijn de SDG's een internationale standaard of taal voor MVO of moeten wij zeggen AVO [Aarde Verantwoord Ondernemen].
Wat gelijk opvalt, is dat wij afgelopen jaar wel koffiedik gered hebben van de vuilverbranding maar geen zwammen hebben geproduceerd. Dat komt natuurlijk omdat wij geen actieve kwekerij hebben als gevolg van de brand. De bitterballen zijn gemaakt met noodzwammen.
Gemiddelde afstand
Wij geloven dat decentrale verwerking van afval en productie van voedsel een belangrijke rol speelt in het realiseren van een duurzamere samenleving. Geen gesleep met voedsel over de halve wereld. Daarom verwerken wij alleen koffiedik uit de directe omgeving van de stad Rotterdam tot paddenstoelen.
Dit jaar beginnen wij weer met de kweek van paddenstoelen op koffiedik in onze nieuwe kwekerij. Al onze klanten bevinden zich binnen of op de stad grens. De gemiddelde afstand van onze kwekerij naar de klant is < 10 kilometer.
Deze kilometers worden ook nog eens 100% elektrisch afgelegd. Er is geen landelijk opererende kweker die daar tegenop kan.
Compensatie
Wij hebben in totaal voor 8 ton CO2 gecompenseerd. Dat hebben wij gedaan via Carbon Alt Delete. Zij kopen Vrijwillige Emissie-Reducties (VERs), geverifieerd en goedgekeurd door Gold Standard, om die vervolgens te vernietigen.
Daarmee verkleinen wij de markt van deze VERs.
Het certificaat kan je hier vinden. Omdat wij nog geen goed beeld hebben van ons stroomverbruik, kunnen wij nog niet claimen CO2 neutraal of negatief te zijn. Maar dat is wel de ambitie voor dit jaar. Voortaan publiceren wij elk kwartaal onze impact rapportage. Wij houden jullie op de hoogte.
Je kan hier terugvinden welke certificaten wij hebben laten vernietigen.
Laat een reactie achter
Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.
Deze site wordt beschermd door hCaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van hCaptcha zijn van toepassing.