Tags Category

Gevolgen brand RotterZwam

"Longread" over de gevolgen van de brand die RotterZwam op 23 mei 2017 trof

Wat hebben we bereikt

 

Wij zijn 5 jaar geleden geïnspireerd door de blauwe economie om de business case ‘paddenstoelen op koffiedik’ in de praktijk te brengen. April 2013 kregen wij de sleutel van Tropicana om in de kelder te kunnen starten.  

Het heeft 9-12 maanden geduurd voordat wij wisten hoe het kweken werkte.

Wij zijn zonder plan en zonder subsidie gestart. Vanaf het begin lag de focus op DIY en business creëren.

In die tijd zijn de rondleidingen en workshops ontstaan. Vanuit de workshops ontstond vraag naar teamuitjes. Dit gaf een hoop publiciteit rond RotterZwam. Mensen kwamen hun koffiedik aanbieden bij RotterZwam. Wij wilden die mensen faciliteren om thuis aan de slag te gaan. Zo ontstond de growkit.

Al deze producten en diensten zijn ontstaan op basis van vragen van klanten. Dat is niet onopgemerkt gebleven, wij wonnen de afgelopen jaren 7 prijzen en staan op meerdere leuke lijstjes met andere wereldverbeteraars. 
Odoo tekst en afbeelding blok
Odoo afbeelding en tekstblok

Impact

Vervolgens ontstond er vraag naar hulp bij het opzetten van een kwekerij in andere steden en landen. Dit heeft geresulteerd in een Mushroom Master Programma [MMP] voor ondernemers. In dit MMP delen wij onze kennis met als resultaat dat wij meer dan 35 ondernemers hebben opgeleid waarvan er ongeveer 10 een eigen kwekerij zijn begonnen.
 
Eind 2015 is Tropicana verkocht aan ifund en zijn wij BlueCity gestart. BlueCity is een ecosysteem van innovatieve circulaire bedrijven die reststromen van de omgeving en elkaar omzetten naar waarden. In BlueCity is ruimte voor het testen en opzetten van kleinschalige productie, er is echter geen ruimte voor grootschalige productie.
 

De vraag naar onze zwammen is hoger dan wij in BlueCity kunnen produceren. Wij waren ons aan het oriënteren op een nieuwe locatie elders in de stad om die opschaling te realiseren.

5.032

kilo geproduceerde zwammen

40.868

kilo van de vuilverbranding gered koffiedik

20.056

aanrecht-agrariërs

37

ondernemers opgeleid in master program

De gevolgen van de brand 

Op 23 mei is er een brand geweest in BlueCity bij een collega ondernemer. Als gevolg van die brand is onze volledige bedrijfsruimte bedekt onder een dikke laag giftig roet. Het resultaat: op enkele machines na zijn we alles kwijt.


De materiële schade bedraagt ongeveer €35.000 de gederfde inkomsten € 50.000.

Hierdoor zijn pittige maatregelen nodig om te overleven. Lastige keuzes en een emotioneel moment in het leven van een ondernemer. Zo hebben wij in overleg met het personeel besloten om uit elkaar te gaan. Omdat er 1) te weinig werk is voor hen en 2) omdat een deel van de inkomsten zijn opgedroogd. Dat was een lastige en zware beslissing.

Klik hier voor de video net na de brand

Odoo tekst en afbeelding blok
Odoo afbeelding en tekstblok

Uit de brand

Wij hebben gelijk een donatie campagne opgestart. Hier zijn wij massaal gesteund door onze zwambassadeurs. In twee maanden tijd hebben 470 mensen en bedrijven meer dan €22.000 gedoneerd. Daarnaast hebben wij ook spullen gekregen, Koelkasten, schoonmaakmiddelen ( Bezemer Filling ) , werkkleding ( houweling ), kantoorkasten (ISS / PwC), tosti-ijzer (Hannah), mokken, borden (Verdraaid Goed), VOIP telefoons (IT Squad) en bestek.

A La plancha zette een benefiet gerecht op de kaart, konden wij winkelen bij de Sligro, heeft Lebkov 2 keer gratis lunch aangeboden. Engie doneerde een substantieel bedrag.

Een kleine groep vrijwilligers (o.a. Peet, Wendela, Diana, Sebastiaan, Bart, Boerenjongens) heeft ons geholpen met diverse klussen variërend van schoonmaken tot administratieve ondersteuning. Wij hebben zoveel hulp gekregen dat we hier waarschijnlijk mensen zullen vergeten. Op voorhand onze excuses. Ieders hulp was ‘priceless’.


Mede dankzij deze donaties en steun hebben wij de kosten voor het ontruimen van de kwekerij kunnen betalen. Maar nog belangrijker, de productie van Growkits weer oppakken. Ook is het weer mogelijk om via de website broed na te bestellen.  

We zijn er nog

RotterZwam werkt de afgelopen maanden hard aan het opzetten van de nieuwe kwekerij. Deze kwekerij bevindt zich uiteraard in Rotterdam. Wij zijn met verschillende partijen in gesprek om een mooie plek voor onze kwekerij te vinden. Wij kijken nu vooral naar het M4H gebied. Op de afbeelding zie je het ontwerp. Is hij niet super vet?


Alle kweek activiteiten, workshops en rondleidingen zullen gaan plaatsvinden op deze nieuwe locatie. De overige activiteiten van RotterZwam blijven plaatsvinden In BlueCity. Denk daarbij aan R&D en nieuwe schaalbare concepten.


Door de brand hebben wij de kans om zonder “ballast” onze gehele kwekerij opnieuw te ontwerpen. Wij focussen ons dan vooral op een modulaire kwekerij die in verschillende volumes werkbaar is. Kweekruimtes van materiaal dat mondiaal aanwezig zijn en met minimale aanpassingen gereed zijn voor de kweek van paddenstoelen. Kweekruimtes die eenvoudig te onderhouden zijn en goed maar vooral ecologisch en efficiënt te klimatiseren en te monitoren zijn. Kweekruimtes die in diverse omgevingen in te zetten zijn.

Odoo tekst en afbeelding blok

Volg de #resprouting van RotterZwam