De eerste rotterzwammen

In januari 2013 is het idee voor rotterzwam geboren. Paddenstoelen kweken in de stedelijke omgeving. De allereerste rotterzwammen waren Shiitake op een eikenhouten stammetje. De eerste stammetjes kwamen uit bossen van Staats Bosbeheer, kregen vervolgens pluggen met mycelium van Shiitake en kwamen toen naar Rotterdam.

Op deze manier was het mogelijk om in je eigen tuin paddenstoelen te kweken. De stammetjes gaven namelijk ruim 4 jaar paddenstoelen.

Vervolgens is de stap gezet om lokaal eiken te gebruiken. Via via kregen wij enkele stammen uit het Kralingse bos. Ook deze stammen kregen Shiitake

Odoo tekst en afbeelding blok
Odoo afbeelding en tekstblok


Van buiten naar binnen

Het was echter bekend dat paddenstoelen ook op koffiedik konden groeien. En er is ook nog eens veel meer koffie in Rotterdam, dan dat er eiken zijn. Zo organiseerden wij op 18 en 19 mei 2013 de eerste workshop "eetbare paddenstoelen kweken. Daar deden ruim 20 mensen aan mee.

Na afloop gingen er 6 zaken roze oesterzwammen naar Tropicana. De oesterzwammen die daaruit kwamen, waren de eerste RotterZwammen uit Tropicana.

Vervolgens hebben wij er 8 tot 12 maanden over gedaan om erachter te komen hoe je dit proces verder kan opschalen en tegelijk minder stro kan gebruiken. Het doel was namelijk om zoveel mogelijk koffie te gebruiken.


Politie inval

Op 31 juli 2014 kregen wij bezoek van de politie.

Op basis van [naar alle waarschijnlijkheid] een anonieme tip was de politie op zoek naar een kwekerij waar de Psilocybe Semilanceata wordt gekweekt. Deze is in de volksmond ook bekend als de paddo. Wij hebben de heren netjes ontvangen en een rondleiding gegeven door de kwekerij van rotterzwam.

Hier schreven wij een klein blog artikel over en dat werd opgepikt door het AD. Op 2 augustus was dat voorpagina nieuws op de website van het AD. De dag erna stond onze telefoon rood gloeiend en kwamen de eerste bestellingen voor oesterzwammen binnen.

De rest is geschiedenis.

Odoo tekst en afbeelding blok