Odoo afbeelding en tekstblok

Onze missie  

Rotterzwam gelooft in een samenleving die kringlopen sluit, grondstoffen maximaal benut en meer plantaardige dan dierlijke eiwitten consumeert.


Dat doen wij door lokaal, regionaal en internationaal samen te werken om de productie van paddenstoelen op lokale reststromen te stimuleren en vergemakkelijken.


De uitkomst is een breed scala aan producten en diensten rond paddenstoelenproductie, bewustwording en (h)eerlijke snacks op basis van plantaardige eiwitten. 


De kwekerij 2.0  

Op 24 mei 2019 opende wij de deuren onze nieuwe kwekerij in de Schiehaven in Rotterdam. In de acht gebruikte reefer containers zetten wij maandelijks 6.000 tot 7.000 kilo koffiedik om in 1.200 tot 1.400 kilo oesterzwammen. 

Onze kwekerij is een belevenis / experience centrum waar de circulaire economie in actie te zien en te beleven is. Wij delen graag onze kennis en ervaringen en organiseren regelmatig rondleidingen voor scholen, business netwerken, open dagen en workshops. 


Economisch en ecologisch

Wij geloven dat ondernemers zouden moeten streven naar bedrijfsmodellen die zowel een economische als ecologische winst geven. Rotterzwam doet dat vanuit een mobiele modulaire stadskwekerij. Daar kweken wij oesterzwammen op een grote reststroom van de stad Rotterdam.

Odoo • Image and Text

100% elektrisch

Rotterzwam is 100% elektrisch. Dat betekent dat we los staan van fossiele bronnen. Zowel ons transport als de kwekerij werkt op energie dat is opgewekt door onze zonnepanelen. Het is nog erg lastig om ook onze leveranciers te selecteren op deze eis, maar dit hopen we in de toekomst nog te kunnen verbeteren. 


Doordat ons transport 100% elektrische is, dragen we bij aan een schonere lucht in onze stad. Omdat verkeer het verkeer in het algemeen, en specifiek zware dieselwagen 25% van de fijnstof in de stad genereren. 

Odoo - Sample 3 for three columns

 BEWUSTWORDING 

Het proces van het kweken van paddenstoelen op koffiedik leent zich goed voor het creëren van bewustzijn over het verminderen van verspilling en het maakt de circulaire economie tastbaar. Door ons verhaal te vertellen, creëren we waarde voor de klanten waar wij koffiedik inzamelen en verspreiden we de inzichten die we nodig hebben om de samenleving te kunnen veranderen.

Odoo - Sample 3 for three columns

OPEN SOURCE

If you share all you have, you will receive more.  We delen al onze kennis op basis van open source. Wanneer je dat doet, komen er van alle kanten oplossingen op problemen waarvan je niet eens wist dat je ze had. Deze manier van denken verandert de wereld op je R&D afdeling. En omdat de kennis en inzichten voor iedereen vrij beschikbaar zijn om te gebruiken, is het beter voor onze samenleving. Omdat kennis nooit verloren zal gaan.  
Odoo - Sample 3 for three columns

PLANTAARDIGE PROTEÏNE

De impact van de vleesproductie voor menselijke consumptie is enorm. Als je alleen al kijkt naar de watervoetafdruk, kost één kilo rundvlees al meer dan 15.000 liter water. Maar andere problemen zoals watervervuiling, landgebruik, ontbossing en klimaatverandering worden toegeschreven aan de productie van dierlijke eiwitten. We zouden meer plantaardige eiwitten moeten eten om gezonder te leven en bij te dragen aan een duurzamere samenleving. Oesterzwammen zijn een geweldig alternatief voor vlees.


WAAROM WIJ DOEN WAT WE DOEN

TE KORT AAN GRONDSTOFFEN

Heb je ooit gehoord van Earth Overshoot Day? Op deze dagen hebben we meer grondstoffen hebben gebruikt dan de aarde in een jaar kan genereren.  De maanlanding van onze generatie is om onze economie en onze levensstijl binnen de grenzen van onze planeet te krijgen.  Als iedereen op deze planeet zou leven zoals de Nederlanders, zouden we 2,9 aardes nodig hebben. Maar als we een tekort aan grondstoffen hebben, waarom verbranden we dan waardevol materiaal zoals koffiedik? We kunnen er zoveel mooie dingen mee doen, zoals voedsel op verbouwen .

HET CO2 PROBLEEM

Het wereldwijd verminderen van de hoeveelheid CO2-uitstoot is een enorme uitdaging. De hoeveelheid CO2 in de lucht stijgt nog steeds. Om dit te keren, zouden bedrijven CO2-negatief moeten worden door meer vast te leggen dan uit te stoten. Rotterzwam red het koffiedik van de vuilverbranding, verwerkt het tot oesterzwammensubstraat waarna het vervolgens naar boeren wordt gebracht die het gebruiken als bodemverbeteraar.

VOEDSELKILOMETERS

Het gemiddelde bord heeft met gemak 10.000 tot 15.000 km afgelegd. In het slechtste geval zelfs 60.002 km. Je koffiebonen komen wellicht uit Kenia, de wijn uit Zuid-Afrika en een biefstukje uit Argentinië. De extra CO2- uitstoot dat vrij komt bij het transport voor een fles wijn uit Chili versus Frankrijk kan al 2 kilo zijn! Rotterzwam sluit de cirkel van grondstof tot product tot consumptie in tot 55 km. Meer dan 90% van het koffiedik dat wij ophalen komt uit Rotterdam.