Urban Mushroom Farming Lab in Mumbai

Een initiatief van rotterzwam, Consulaat Generaal en Welinkar School

Odoo afbeelding en tekstblok

Sinds onze oprichting in 2013 delen wij onze kennis op basis van open source. Net zoals Gunter Pauli doet met de ruim 100 businesscases die hij beschrijft in zijn boek De Blauwe Economie. Die kennis delen wij o.a. via het Mushroom Master Program en inmiddels hebben wij meer dan 43 mensen opgeleid.

In september 2018 hadden wij een deelnemer vanuit het Consulaat Generaal uit Mumbai. Zijn missie was om het gedachtengoed van rotterzwam te introduceren in de miljoenenstad Mumbai, door lokale reststromen te gaan gebruiken voor voedselproductie. 

Afgelopen week ontvingen wij deze foto en het bericht dat vorige week het "Urban Mushroom Farming Lab is opgericht in Mumbai. Er is begonnen met het kweken van oesterzwammen op lokale reststromen van koffie, kokosnoot en suikerriet. Het is opgezet in een business school zodat de studenten met lokale ondernemers en landbouw kennisinstellingen kunnen werken. 

En daar worden wij bij rotterzwam erg blij van. Zijn er in jouw stad grote reststromen van koffie, kokosnoot, stro of suikerriet beschikbaar? Het team van rotterzwam verzorgd trainingen die jou in staat stellen om paddenstoelen kweek in te zetten als middel om te komen tot: Afvalreductie, voedselproductie en werkgelegenheid. 


In samenwerking met Rotterzwam, Welingkar school, het consulaat generaal en lokale bedrijven is het IA-netwerk een internationaal publiek privaat project begonnen in Mumbai. Het doel van het project is het verminderen van het afvalprobleem, het creëren van banen, het opleiden van jonge ondernemers, het delen van kennis en het zichtbaar maken van de afvalproblematiek. De 18 miljoen inwoners van Mumbai produceren dagelijks duizenden tonnen afval dat gestort wordt in de stad met grote gevolgen voor de omgeving. Twee derde van dit afval is organisch en kan gebruikt worden voor de lokale kweek van eetbare oesterzwammen. Met het Urban Mushroom Farming lab start de stad met het omzetten van afval naar gezonde voeding.


Lokale reststromen omzetten naar voedsel en werkgelegenheid?

rotterzwam heeft ruim 5 jaar ervaring met opleiden van ondernemers