Stichting ifund en Stichting DOEN investeren in RotterZwam

Tweede Kweeklocatie in containers wordt realiteit

 

 

Tweede kweeklocatie in containers wordt realiteit

In mei 2013 begon RotterZwam met zijn activiteiten in Tropicana. Het kostten initiatiefnemers Mark Slegers en Siemen Cox een jaar om uit te vinden hoe het werkte om op koffiedik paddenstoelen te kweken. Inmiddels heeft RotterZwam bijna 30 ton aan koffieprut omgezet in oesterzwammen. Maar het bedrijf wil meer impact creëren en dat betekent: opschalen. De investeerders Stichting ifund en Stichting DOEN maken dit mogelijk. 

RotterZwam gelooft in een samenleving die kringlopen sluit, grondstoffen maximaal benut en voedsel lokaal produceert. In de stad Rotterdam is er ruim vijf miljoen kilo koffiedik dat een nuttige bestemming nodig heeft. Maar daarvoor heeft het bedrijf, dat met 6 awards de meest onderscheiden stadslandbouwers van Europa is, meer kweekruimte nodig. 

Duurzaamheid boven rendement

Op de huidige locatie is dat niet mogelijk en wil het bedrijf een tweede kweeklocatie starten. Het afgelopen jaar hebben de heren gesprekken gevoerd met verschillende investeerders. Waarbij de uitdaging vooral zat om investeerders te vinden die geloven in duurzaamheid boven rendement. Uiteindelijk zijn daar twee investeerders met dat gedachtegoed uitgerold: Stichting Ifund en Stichting DOEN. 

Gebruikte Reefer-containers

Samen met de partners Reftrade en B&B Humidification ontwikkelden de initiatiefnemers een mobiele kweekruimte op basis van gebruikte Reefer-containers. Op de testlocatie op het terrein van Uit Je Eigen Stad heeft RotterZwam de Mobile Mushroom Unit het afgelopen jaar getest. De resultaten zijn goed en met deze units kan de productie omhoog. 

Ferry Breekweg van Reftrade vertelt enthousiast:

“RotterZwam heeft een unieke manier van ondernemen. Wij ondersteunen hen voor de volle 100% in hun missie om Rotterdam en zelfs de wereld te verduurzamen. Wij helpen RotterZwam door onze kennis en ervaring op het gebied van koudetechniek en koel/vriescontainers met ze te delen.”

Martin Buys van B&B Humidification zegt:

“Het enthousiasme van RotterZwam en het daadwerkelijk doorzetten van duurzaam ondernemen maakt dat wij graag onze expertise delen om dit tot een groot succes te maken. De keuze van mijn dochter om veganist te zijn heeft mij meer dan eens duidelijk gemaakt dat we initiatieven als RotterZwam ten volle moeten ondersteunen om ook een gezonde toekomst voor latere generaties te garanderen. “

Wouter Veer van Stichting ifund:

“Ik volg RotterZwam al enige tijd en ben onder de indruk geraakt van de combinatie tussen ondernemerschap en idealisme van de heren. Na het ontwikkelen van wel 10 businessmodellen, met als basis het kweken van oesterzwammen op koffiedik, is RotterZwam nu klaar voor een schaalstap. Een pilot-project met het kweken in containers, in een meer gecontroleerd en schaalbaar proces. Ifund is een impact investeerder en heeft helder voor ogen, dat voor echte impact ook schaalgrootte nodig is. Met de investering in RotterZwam hoopt ifund bij te dragen aan de definitieve doorbraak van het kweken van paddestoelen op koffie-afval op grote schaal.”

Anneke Sipkens, Algemeen directeur Stichting DOEN:

“RotterZwam laat zien dat je óók met voedsel deel kunt uitmaken van de circulaire economie. In combinatie met de unieke open source aanpak die zij hanteren, waarbij zij uitgaan van de kracht van kennis delen en elkaar inspireren in plaats van concurreren, maakt het hen een absolute voorloper in duurzame en lokale voedselproductie. Dit sluit naadloos aan bij de doelstelling van DOEN: samen op weg naar een groene, sociale en creatieve samenleving.”