Earth overshoot day 2017

De dag dat jaarlijks hernieuwbare grondstoffen op zijn

Odoo afbeelding en tekstblok

Twee dagen geleden was Earth overshoot day 2017. Heb je daar wel eens van gehoord? Het is de dag in het jaar dat wij alle grondstoffen, die de aarde in dat jaar opnieuw kan aanmaken, op hebben gemaakt.

De aarde is van nature een zeer vruchtbare plek. In de natuur is alles in overvloed aanwezig, water, zuurstof, voedsel. Het zijn de mechanismes die wij mensen aanbrengen, die kunstmatig schaarste creëren.  

De natuur is in staat om ons elk jaar te voorzien van enorme hoeveelheden biomassa. Materiaal dat wij kunnen gebruiken voor voeding en huisvesting. De twee belangrijkste elementen in onze samenleving. Gevolgd door economische activiteit, maar ook daar zorgt de natuur voor. Kijk maar naar het aandeel dat de natuur heeft in de handel van voeding.

Helaas is dat aandeel van de natuur niet een aandeel met zeggenschap. Het is een percentage van de cake. De manier waarop wij onze samenleving hebben ingericht neemt van de natuur maar geeft niets terug. Earth overshoot day is daar het grote bewijs van. Op 2 augustus 2017 hebben wij alle grondstoffen die de aarde in 2017 kan aanmaken verbruikt. In 1987 lag die datum op 19 december......

Er zijn verschillende manieren om deze overconsumptie van onze grondstoffen terug te dringen. Daarvoor zijn vier belangrijke thema's gevonden.

 

De vier gebieden zijn voedsel, steden, bevolking en energie. De activiteiten van RotterZwam bevinden zich op het vlak van voedsel en steden.

Er zijn steeds meer oplossingen voor de uitdagingen waar wij met zijn allen voor staan. Wij importeren nog steeds onnodig voedsel. Waarom importeren wij producten elders uit de wereld die wij ook hier kunnen produceren? Een goede wijn of een citroen kunnen wij hier in Nederland niet produceren. Maar er is zoveel dat in Nederland in overvloed aanwezig is.

RotterZwam gelooft in een samenleving waar kringlopen worden gesloten, grondstoffen maximaal worden benut en voedsel lokaal wordt geproduceerd. Daarom kweken wij op Rotterdams koffiedik superverse oesterzwammen en verkopen deze aan restaurants en supermarkten in het 010-gebied.

Ben jij die organisatie met > 100 medewerkers in Rotterdam met een bedrijfsrestaurant en minimaal 250 kilo koffiedik in de maand met sterke focus op

* Milieu impact van jullie organisatie

* CO2 reductie doelstellingen

* Greenkey of MVO budget

Neem dan eens contact op met RotterZwam. Dan kijken wij samen hoe wij een bijdrage kunnen leveren aan het terugdringen van Earth overshoot day.


Odoo tekst en afbeelding blok

Ik wil met mijn organisatie Earth Overshoot Day helpen terugdringen

Vertel mij meer over de oplossingen die jullie aanbieden